Reseetik i TibetInternational Campaign for Tibet har sammanställt en lista med etiska råd för ansvarstagande resenärer i Tibet.

Stöd religionsfriheten.
Inträdesavgifter och donationer vid större kloster som besöks av turister kontrolleras vanligen av den s.k. "Demokratiska förvaltningskommittén", som inrättats av de kinesiska myndigheterna. Det är större chans att donationer till mindre kloster vid sidan om allfarvägen kommer till nytta i enlighet med munkarnas eller nunnornas önskningar.

Handla av tibetaner
Köp i möjligaste mån souvenirer, varor och tjänster från tibetanska handelsmän för att stödja den tibetanska befolkningen.

Köp inte antikviteter
Låt antikviteter stanna kvar i Tibet. Då det är svårt att se vad som är antikt eller inte, finns det en tumregel man bör hålla sig till: köp inte om någon försöker sälja något i hemlighet. Håll dig till offentliga butiker och salustånd.

Hjälp till med att skydda Tibets vilda fauna
Köp inte animaliska produkter som tillverkats av utrotade eller utrotningshotade arter som snöleopard, vanlig leopard, tiger eller antilop. Om du får syn på någon vara av denna typ, ta då ett foto och meddela International Campaign for Tibet: johna@savetibet.org

Anlita tibetanska guider
För den som åker med en grupp: fråga om gruppen kommer att ha en tibetansk guide. Om så inte är fallet, be att få en. Många kinesiska guider arbetar i Tibet, och medan några få är kunniga, vet de flesta av dem mycket litet om Tibets historia, kultur och religion. Hör också med resebyrån i förväg om de har som regel att anlita enbart tibetanska guider.

Undvik att utsätta tibetaner för risker
Kom i håg att du reser i ett ockuperat land där människorättsliga och politiska frågor är ytterst känsliga. Även om en guide kan räkna med att få alla möjliga sorters frågor, måste du använda ditt sunda förnuft när du tar upp känsliga samtalsämnen med tibetaner, speciellt om någon kan höra vad ni talar om. Ge inte heller bilder av Dalai Lama eller politiskt känslig information till tibetaner öppet, för detta kan utsätta dem för risker när du har rest.

Vad man kan ta med - och inte
Fotografier och vykort med Dalai Lama är enormt populära i Tibet. Svenska Tibetkommittén avråder dig från att ta med sådana, men om du ändå väljer att ta med dem, se till att ha dem väl gömda och dela endast med dig av dem mycket diskret och i enrum. Exemplar av böcker av eller om Dalai Lama måste också hållas gömda och kan tas i beslag om de påträffas i ditt bagage eller på hotellrummet. Videoband och kassetter av eller om Dalai Lama samt bilder av den tibetanska flaggan är betydligt allvarligare, eftersom det är saker som turister normalt inte tar med sig. Det har i sällsynta fall inträffat att turister blivit utvisade från Tibet, men den ojämförligt allvarligaste faran är vad som kan hända med de tibetaner du kommer i kontakt med.

Stöd Tibetorganisationer
Du kommer att spendera tusentals kronor på din resa till Tibet. Tänk även på det tibetanska folket; bli delaktig och ge ditt stöd åt Tibetstödgrupper och humanitära organisationer när Du kommer hem. För att få tag på närmast tillgängliga Tibetstödgrupp, gå in på Tibet Online

Källa: International Campaign for TibetPublicerad i Tidskriften Tibet nr 4/2001