Ronggye Adak

Den 1 August 2007 stegade den tibetanske nomadledaren Ronggye Adak upp på scenen på hästkapplöpningsfestivalen i Lithang och uttalade sig för att Dalai Lama skulle återvända till Tibet. För detta dömdes han senare till åtta års fängelse för “anstiftan till att splittra landet”.

Ronggye Adaks släkting, Adak Lupoe, munk vid Lithangklostret, dömdes till tio års fängelse och den tibetanske konstläraren och musikern Kunkhyen dömdes till nio år, båda för att ha förmedlat bilder och information till ”utländska organisationer”, vilket rubriceras som att ”äventyra rikets säkerhet”. En fjärde tibetan, Jarib Lothok, dömdes till tre års fängelse med anknytning till detta fall.

Det är anmärkningsvärt att de två tibetanerna som uppges ha rapporterat om händelsen dömdes till hårdare straff än gärningsmannen. Syftet kan ha varit att skrämma andra tibetaner till tystnad inför Beijing-OS 2008.

Under rättegången uppges Ronggye Adak ha sagt att han inte genomförde sin protest för att bli en hjälte. ”Huvudorsaken är att det inte finns någon i Tibet som inte tror på, är lojal mot, eller längtar efter att se Dalai Lama”, sa han till domstolen. ”Den kinesiska regeringen skickar tvärtom ut propaganda om att tibetanerna i Tibet inte vill se honom och har förlorat tron på honom… det är fel, och vi har inte någon frihet att säga det".

Det stöd som tibetanerna visade för Ronggye Adaks uttalande på hästfestivalen föranledde en omfattande ”patriotisk omskolningskampanj” i regionen. Bland annat genomfördes intensiva ”patriotiska utbildningsaktiviteter”, vilket t.ex. innebar att statsanställda tibetaner tvingades uttala sitt stöd för regeringens hantering av ”augustiincidenten” som man benämner Ronggye Adaks protest. All personal, inklusive pensionärer, tvingades ägna två dagar per vecka åt att studera marxistisk religionsteori och etnicitet.

En petition för Ronggyes frigivning hittar du på Free Tibet Heroes.