Dhondup Wangchen

Den tibetanske filmaren Dhondup Wangchen spelade in dokumentärfilmen "Leaving Fear Behind" ("Jigdrel" på tibetanska) i Amdoregionen i Tibet. Han greps kort efter att inspelningen avslutats i mars 2008. Filmmaterialet hade då sänts till en säker plats utanför landet. Den 5 juni 2014 släpptes Dhondup Wangchen efter sex år i kinesiskt fängelse.

Dhondup Wangchens film ger röst åt tibetanerna i Tibet då de uttrycker sina åsikter om de olympiska spelen och situationen i Tibet. Allt sedan augusti förra året då "Leaving Fear Behind" premiärvisades för journalister i samband med Peking-OS har filmen visats i över 30 länder över hela världen och översatts till flera språk.

Dhondup Wangchen hölls häktad i Xining i Qinghaiprovinsen och anklagades för "separatism". Hans familj var mycket oroad för hans hälsa. Dhondup led svårt av sviterna efter den tortyr som han utsattes för i samband med förhören, och enligt uppgift led han av hepatit B men fick ingen medicinsk behandling. Dessutom nekades den av familjen tillsatte försvarsadvokaten tillträde till honom och utsattes för påtryckningar från Peking att släppa fallet helt.

Den 5 juni släpptes Dhondup Wangchen från sitt kinesiska fängelse. I sin första kontakt med omvärlden sa han följande: "Just nu känner jag att allt inom mig är som ett hav av tårar. Jag hoppas att återfå min hälsa snart. Jag skulle vilja uttrycka min känsla av djupaste tacksamhet för allt stöd jag fått i fängelset och jag vill återförenas med min familj".

Läs mer om Dhondup Wangchen här