• Startsida

Flyktingspionage - inslag i Rapport

Med anledning av gårdagens händelse, då en man gripits, misstänkt för att ha spionerat på tibetanska flyktingar i Sverige, tar Tibetkommittén tillfället att än en gång och än mer beslutsamt ta ställning för tibetanernas sak.

Om misstankarna stämmer utgör gripandet ytterligare bevis för de överträdelser som den kinesiska regimen utsätter tibetaner och andra minoritetsgrupper för.

Händelsen sätter fokus på inte bara situationen i Tibet, utan även på de tibetanska flyktingarnas utsatthet världen över, och den kinesiska regimens långtgående makt och inflytande. Flyktingspionage skiljer sig från industrispionage och militärt spionage i det att det här rör sig om individer som redan genom sin flyktingstatus känner en grundläggande utsatthet. Att vi dessutom får ta del av nyheten idag, på det tibetanska nyåret Losar, innebär att människor utsätts för ökad rädsla och oro på en av sina viktigaste högtider.

Den tibetanska diasporan och den tibetanska exilregeringen arbetar helt transparent och följer lagarna i de länder där de verkar. Det finns alltså inget att hämta för infiltratörer. Spionaget är därför i praktiken inget annat än en metod att sätta skräck i människor som redan flytt sitt hemland och sin kultur.

Vi kommer att verka för att den svenska regeringen verkligen reagerar mot spionaget, och inte återigen lägger sig platt pga Kinas ekonomiska betydelse.

//STK's styrelse

Se en intervju med ordföranden för vår systerorganisation Tibetan Community in Sweden, Nyima Sherlhokangsar, klockan 19:30 i Rapport, SVT1. Efteråt i SVT Play.